Obilazak proizvođača cvjetače i savjeti za proizvodnju

18. listopada 2017.

Tijekom ovog tjedna bili smo u obilasku proizvođača cvjetače u okolici Donjeg Miholjca, Virovitice i Požege. Također, dobili smo vrlo dobre reakcije proizvođača cvjetače iz okolice Varaždina na Enzin hibrid Synergy (80-90 dn.)!

Međutim, želimo naglasiti da je u proizvodnji cvjetače za ljeto i ranu jesen izuzetno bitno voditi računa o samoj ishrani, ponajviše o ukupnoj količini dušika, pristupačnosti tj. vodotopivosti fosfora i obliku kalija, a upravo su na tom području greške proizvođača najčešće. Često se pretjeruje s dušičnim gnojivima, a to je u većini slučajeva pogrešno jer se pretjeranim količinama dušika (NO3) produžuje vegetaciju i stanjuje epidermu lista, a samim time biljka je podložnija napadu patogena kao i nezaobilazne bakterije Xcc (Xanthomonas), plamenjače, alternarije i dr.

Pogrešna praksa: 180-250 kg N/ha (više je manje!!)

Preporuka:

120-140 kg N/ha (manje je više) pravilno raspoređeno tijekom vegetacije!
80-100 kg P2O5
180-220 kg K2O (nakon sadnje uvjek kalij u obliku kalij-nitrata)

Profesionalnim proizvođačima preporučamo da za osnovnu gnojidvu koriste:

Haifa TURBO K PLUS (14:14:17+ME ili 21:7:14+ME s naglašenim sadržajem bora) s 15% kontrolirano otpuštajućeg dušika.

Kultivacija ili kroz fertirigaciju kap na kap:

Haifa DUO (14:0:28+10 CaO)

Folijarno:

Bonus NPK (13:2:44)
Borfeed (11%)

Naravno, točnija i preciznija ishrana ovisi o samoj analizi tla i pristupačnosti određenih elemenata.